Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization & Reprocessing. Het is een veelgebruikte methode bij mensen die lijden aan een post-traumatische stress syndroom (PTSS). Tijdens een EMDR-sessie vertel je over je traumatische ervaring terwijl Ilkana je aandacht afleidt. Je krijgt de opdracht om tijdens het bespreken van je ervaringen haar beweging te volgen, waardoor je pupillen van links naar rechts gaan. Het doel van deze behandeling is dat de traumatische ervaring op een andere manier in je hersenen wordt opgeslagen. Zo verminderen de scherpe kantjes van je trauma en wordt het 'flexibeler' en beter hanteerbaar.

EMDR is een therapievorm die 25 jaar geleden door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro voor het eerst is beschreven. De methode is inmiddels verder ontwikkeld en is nu een volwaardige en effectieve therapeutische methode. 

EMDR: bij welke klachten?

EMDR is een veelgebruikte methode bij mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS), of voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldincident, ernstige ziekte, overval, mishandeling of getuige van mishandeling/geweld, (seksueel) misbruik, brand, natuurramp; of verlies van een baan, een geliefde of verlies van autonomie.

EMDR kan jou helpen als je je herkent in de onderstaande problemen:

  • Heb je last van nare herinneringen?
  • Ervaar je herbelevingen (gevoel dat iets steeds opnieuw gebeurt) van een gebeurtenis?
  • Vermijd je zaken die met een bepaalde gebeurtenis te maken hebben?
  • Ben je sneller geïrriteerd?/Heb je sneller een kort lontje?
  • Heb je schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld?
  • Ben je somber en/of ervaar je concentratieproblemen?
  • Heb je onverklaarbare lichamelijke klachten?
  • Ervaar je angsten, paniek, onrust, stress, verhoogde alertheid/waakzaamheid?

Dan kan EMDR jou misschien verder helpen. 

Behandeltraject EMDR

Tijdens een EMDR-behandeling vertel je over de herinnering die jou bezighoudt. Ondertussen maakt Ilkana handbewegingen die je met je ogen dient te volgen. Er wordt geleidelijk te werk gegaan, na iedere stap dieper in de herinnering wordt er even rust genomen. In die rustmomenten kun je vertellen wat er met je gebeurt, en of je verandering in je gevoels- en denkwereld ervaart. 


Wist je dat

EMDR is een “evidence based” therapievorm en helpt snel bij het verwerken van traumatische ervaringen.